e-Spor e-Spor olalı böyle çile görmedi



Yukarıda "İş Güç" kısmındada görebileceğiniz gibi şu an Türkiye`nin en önemli e-spor takımının yöneticilerinden biriyim. Neyki bu e-spor diyenler için;

"Sanal dünyanın olimpiyatlarıda diyebileceğimiz elektronik sporlar, dünyada geniş bir ilgi kitlesine sahiptir. Ülkemizde internet kullanıcısı olan 15-25 yaş arası büyük bir kesimin ilgilendiği elektronik sporlar, her ne kadar internet denince akla gelen facebook veya MSN'nin dışında bu yaş aralığındaki insanların hem sosyal bir çevreye sahip olması, hemde yeteneklerini sergilemesine yardımcı olan bir alandır. Elektronik sporlarında dünyada ve ülkemizde ne kadar takip edildiğini anlamak için, www.tek-9.org , www.cadred.org , www.oyunguru.com, www.wasp.gen.tr sitelerine göz gezdirmeniz yeterli olacaktır."

Biraz daha ayrıntıya inecek olursak; Counter-Strike, Call of Duty 4 gibi oyuncuların internet üzerinden "profesyonelce" oynanmasınıdır e-spor. Yurtdışında profesyonelliğe para kazanma anlamı yüklenirken, canım ülkemde maddi destek olmadığı için profesyonel düşünme anlamı yüklenmiştir ilk cümledeki tanıma.

Benim/bizim çilemizde bu noktada baş göstermeye başlıyor. Tamamen profesyonelleşme çabasıyla hayata geçirilmeye çalışılan faliyetlerin sonu her seferinde paraya dayanınca bize sadece gevurlara bakıp iç geçirmek kalıyor. Türkiye`de dönemesede Dünya`da bu endüstride dönen paraların haddi hesabı yok. Örneğin; Hollanda`da yaşan bir Türk, COD4`ün yeni çıktığı sıralarda Hollanda`lı arkadaşlarıyla önemli bir turnuvada galip geldikten sonra Dünya`nın en önemli e-spor takımlarından SK-Gaming , kendilerine katılmaları için transfer teklifinde bulunmuş ve hala inanamadığım teklif onu takip etmiş;
  • - Ayda 800€ ( Yıl 2007 euro kuru 2.5 civarlarında o zaman neredeyse babam kadar maaş)
  • - Son çıkan donanımlarla yeni bir bilgisayar
  • - Takımın forması
  • - Takımın Pantolonu
  • - Takımın Ayakabbası
  • - Takımın Mouse padi, mouseu ve klavyesi

Counter-Strike oynayan ABD vatandaşı arkadaşlar ise katıldıkları Lan Gamelerden bugüne kadar 1.000.000$`dan fazla ödül kazanmış. Türk takımları için en büyük sorun, nedir bu Lan Game?

Lan Game; İlki Quake için İngiltere`de düzenlenen Lan Game organizasyonları, internet üzerinden oynanılan oyunların (Call of Duty 4, Counter Strike, StarCraf vb.) oyuncularının kapalı bir mekanda bir araya gelerek, oyunları lan bağlantısı üzerinden oynamalarıdır. Buradaki amaç ise; bütün oyuncuların eşit koşullar altında oynayarak, gerçek güçlerini göstermeleridir. Bu organizasyonlara ilgi gün geçtikçe artarken, İsveç`te düzenlenen DreamHack`e sadece oyuncu olarak 11.060 kişi katılarak bu alandaki rekor kırılmıştır. 

Sitemizde yayınladığımız son haberlerden birindede yer alan Avrupa`nın en iyiler sıralaması, daha önce Hollandada katıldığımız Crossfire Intel Challange gibi turnuvaların sonuçları baz alınarak yapılır. O listede sıralanan takımlardan bir kısmını yenmiş yada başa baş mücadeleler vermiş durumdayız. Bugüne kadar listeye giremememizin tek nedeni paramızın olmayışı.

Nerde Bu Para?

Avrupalı takımlarının sponsorlarının neredeyse hepsi bizim ülkemizdede faliyet göstermekteler. Bu şirketler sadece oyun sektörüyle ilgili olanlar değil Danimarkalı bir takımın sponsoru Metal İşçileri Sendikası, İsveçli bir takımın sponsorlarının arasında Çanta üreticisi bile var. Ülkemizde ise yukarda anlattıklarımızın 3-4 katı ayrıntılı şekilde hazırladığımız maillere ise cevap veren bile yok. Daha kötüsü; Bahar aylarında bankaların yıllık karlarının açıklanıp, krizde Türk bankacılığı patlama yaptı patlama çığırtkanlığının yapıldığı sıralarda en çok kar açıklayan özel banka Akbank`a mail attım yine. Gelen cevap ise; yeterli bütçemiz yok. 1.000.000.000$`dan fazla kar eden bankadan böyle bir bahane hiç olmazsa bu alanla ilgilenmiyoruz diyebilirdiniz. Türkiye 1. Futbol Ligi Şampiyonu Bursaspor`un forma reklamı bulamadığı bu ülkeden dahasını beklemiyorum zaten.
Sonuç olarak; oyuncularımızı rahat ettirebilmek, ceplerinden para çıkmadan yurtdışındaki turnuvalarda asıl güçlerini gösterip hakettikleri yerlere gelmelerini sağlamak, Federasyonlaşmaya giden profesyonelleşme yolunu açmak için yıllardır emek harcıyoruz. Bugünlerde emeklerimiz karşılığını almaya başladık ucundanda olsa bize destek vermeye hazırlanan şirketlere buradan tekrar teşekkür ediyorum. Yakında isimlerini verdiğim yazılarda yazarım umarım.


Son olarakta belirtmek isterim Türkiye E-spor Federasyonunun başkan adayı benim kimse sulanmasın. Bugüne kadar 2.000`den fazla mail, yüzlerce Megabyte msn ve xfire konuşması yaptım bu işlerle ilgili ben aday olmıyacamda kim olacak.

This entry was posted by Sleepandbeer. Bookmark the permalink.

4 thoughts on “e-Spor e-Spor olalı böyle çile görmedi”

  1. Türkiye de daha elle tutulur kadrolar yapmak lazım bunun için bir de değil mi?

    Bunun yanında insanlar orjinal oyun almalı değil mi?

    Adamlara tatmin edici istatistik raporları dökmeniz lazım. Tanımların %90'ına bakmadan otomatik cevap attıkları kesin.

  2. Bloga yazdığım için ayrıya girmedim ama maillerde kaç kişinin siteye girdiği
    Hangi yaş aralığının niye ilgilendiği
    Şirketlerin kazançlarının ne düzeyde ve nasıl olacağı
    Bizim niye ihtiyacımızın olduğu ayrıntılı şekilde yazıyoruz

    Kadro kısmında haklısın, 10 tane bizim gücümüzde takım olsa Türkiye`de ben para içinde yüzen bi menejer olabilirdim =)

    Orjinal oyun şatışları çok olursa elbet şirketlerin gözleri büyür

  3. İşiniz çok zor Allah kolaylık versin bizim şirketlerin sponsorluk anlayışları çok kadük bu yüzden sponsor bulmanız hakikaten zor.Belki çok karlı bilişim firmaları sponsor olabilir ama onlarında mentalitesinde yok.

  4. @Cemo bizimde ilk görüşmek istediklerimiz bilişim firmaları bu işe daha yakınlar diye ama adamlar anlatmamıza bile izin vermiyorlar. Şuan bir kaç anlaşma yapmak üzereyiz onlarda yabancı menşeyli firmalar umarım bizim için yararlı oalcak