Sadece tanık oluyoruz



Orhan Kemal`in sanat anlayışını anlatırken 1969`da dediği gibi; çoğu şeye sadece tanık oluyoruz. Dünya ısınıyor, savaşlar çıkıyor, açlıkla mücadele eden insanların sayısı milyonları bulmuş, hergün sokakta onlarca hayvan eziyet edilerek öldürülüyor, çocuk istismarcıları hapse girmeden yırtıyor, demokrasi adı altında insanlar uyutuluyor ve daha bir sürü boktan şey tam burnumuzun ucunda gerçekleşip duruyor. Sense sadece oturmuş bunlara üzülüyor gibi yapıyorsun. Sıcak odanda ya kafana kadar paraya gömülüsün, bunlar umrunda olmuyor yada kafana kadar dertle uğraştırılıyorsun.

Tüm bunları görüp dün akşam haberlerde izleyip küfrettiğin bir konu için ne yaptın? Gürsel Tekin`nin seninle birlikte bütün ülkeyi kurtaracağını mı düşündün? O zaman yanılmışsın. Bu ülkede hep Gürsel Tekinlerin istediği oldu. Oy vererek asla senin fikrin temsil edilmedi; ordan burdan gelen toprak ağalarının istediği yasalar geçti. Senide oy verme oyunuyla kandırdılar, yine yeniden bunlara tanık oldun ve yine kafana takılan bir sorun için hiçbirşey yapamadın.

Benim ilk soruya cevabımsa daha içler acısı; üniversiteye giriş sınavlarına çalıştım. Tam 18 yıldır beni bu sınavlar için uyuttular, hiçbirşey için hiçbirşey düşünmemeye zorladılar. Sonunda ne oldu; apaçiler, emolar, her gün barlarda sızan tikyler peydahlandı.  On milyonlarca genç sınava hazırlama adı altında salaklaştırılırken, bazı kişiler bazı yerlerde bazı isteklerini hiç zorlanmadan gerçekleştirdiler. Yine kendi ülkenin sömürülmesine tanık oldun.

Sıcak odanda oturmaya devam edersen tanık olmaya devam edeceksin; çünkü böyle yetiştirildin. Önümüzdeki yazıda görüşürüz, şimdi test çözmeye dönmeliyim.


This entry was posted by Sleepandbeer. Bookmark the permalink.